“Ljubacha” Topløg (Bulbil)

“Ljubacha” Topløg (Bulbil)

(Undergruppe, Marbled Purple Stripe). Topløgene er ualmindeligt store og flotte i år.

I år har vi for en gangs skyld nogle ganske få topløg til salg.
Disse topløg er dyrket her i Danmark.

Man kan så/sætte dem i efteråret ved samme tider, som man sætter feddene til de store løg, eller hvis topløgene er holdbare kan man gemme dem til foråret og sætte dem fra marts-sidst i april.

Læs mere nedenfor.

Sælges pr. Topløg (Bulbil) dvs. indholdet i et helt topløg.

Pris: 10,- pr. stk

 

 

Beskrivelse

“Ljubacha” Topløg (Bulbil)

(Undergruppe, Marbled Purple Stripe). OBS. topløgene er ualmindeligt store og flotte i år.

Hvad bruger man topløgene til?

Når man har ladet hvidløgene beholde stænglen og topløget, er det oftest fordi man gerne vil få nye løg. Dels for at fornye løgene eller fordi man kan få en masse nye løg til næsten ingen penge.

Hvad er topløg? Det er de små løg som sidder i den kapsel, som dannes ude i spidsen på alle slangehvidløg. De små løg kaldes for “kloner” da de er nøjagtige kopier af det store løg.

Topløgene bliver  i mange lande brugt til at fornye sætteløgene. Da topløgene ikke har været i kontakt med jorden, er de ikke smittet af de jordbakterier, virus eller andre sygdomme og skadedyr som løg kan blive udsatte for.

Man kan så/sætte dem i efteråret ved samme tid, som man sætter feddene til de store løg, eller hvis topløgene er holdbare, kan man gemme dem til foråret og sætte dem fra marts-sidst i april. Husk at sætte små skilte foran og sidst i rækken af topløg da de små kloner ofte ligner græs i første vækstsæson. Når de små løg er høstklare visner toppen og kan forsvinde helt, så man ikke ka se hvor de stod. Man kan også sætte dem i potter eller små højbede, så man har helt styr på hvor de er.

Uanset om du sætter topløgene i efteråret eller i foråret, vil de allesammen være høstklare i eller sidst i juli måned. De topløg du har høstet første gang kalder man etårs topløg. De ligner alle hinanden men er i mange størrelser. Et-års topløgene er alle små dråbeformede løg uanset hvilken sort de kommer fra. Derfor skal man holde godt styr på de små løg, da det er umuligt at se hvilken sort de er.

Når du sætter topløgene, er det en god idé at sortere i de små kloner, sådan at du nøjes med at sætte de største af dem. Det samme gør man et år efter, hvor du har taget alle de små etårs topløg op og tørret dem. Nu sætter igen de de største af dem i jorden i efteråret ca ved samme tid som du sætter feddene fra de store løg. Året efter har du 2-års topløg, som nu kan være en god størrelse. Hvis man starter op med temmelig store topløg, kan to-års topløgene allerede være små fedinddelte løg eller også er de større dråbeformede et-fedsløg. De mindste, dem spiser du bare, de er ofte ca på størrelse af et fed så her har du et ekstra tilskud til løgkurven i køkkenet. Store etfedsløg kan give temmelig store fedinddelte hvidløg året efter.

Hvorfor nu alt det postyr med at bruge tid på de små topløg? For det første er det sjovt at se hvor mange flotte løg man får ud af det. Desuden får du mange løg fra et topløg da der ofte er mindst 50 små kloner pr. topløg.

Hvis du selv dyrker slangehvidløg hvert år, men altid klipper stænglen af, så prøv engang at lade stænglen blive på et eller flere løg. For det første får du fornøjelsen af at se, hvordan et hvidløg udvikler sig når det får lov at beholde stilken på. Du kan se hvordan topløgene ser ud på de løg du dyrker. Hvis du har slangehvidløg, men aldrig har vidst hvilken sort de kommer fra, så kan man udfra topløgene, se hvilken sort de er. Her taler jeg om den overordnede gruppe, som løgene inddeles i. Når du ved, hvilken overordnet gruppe dit løg stammer fra, så har du stort set alle de oplysninger du kan få om dit løg.

I mange “Frøsamler foreninger” bytter man ofte netop topløgene med hinanden, da risikoen for eventuelle skjulte sygdomme, ikke følger topløgene men det store løg, som har været i jorden.

Du ved aldrig hvordan de løg du bytter dig til er dyrket. Så sent som igår læste jeg i en løggruppe at flere fortalte at de dyrkede deres løg det samme sted i 30 år. Det er ikke en god idé, da løgene så har trukket til sig alle de virus og bakterier, der findes på det sted. Hvidløg har brug for et 4-års skift. Med det forståes, at du skal rotere dine afgrøder sådan, at hvidløgen og i øvrigt alle dine andre afgrøder,  kun dyrkes det samme sted hvert fjerde år.

Topløgene (Bulbillerne) købes pr. topløg. Dvs. indholdet i en kapsel.

Pris pr. stk 10,-

Yderligere information

Vægt 0,045 kg

Anmeldelser

Der er endnu ikke nogle anmeldelser.

Vær den første til at anmelde ““Ljubacha” Topløg (Bulbil)”

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *



Økologiske Grøntsagsfrø Fra Bingenheim