Opskrift på hvordan du får store hvidløg

Vil du gerne dyrke store hvidløg?
Hvis ja, hvordan gør man så det?
Er det overhoved muligt? Ja det er det. Der kan selvfølgelig ske uforudsete ting som spænder ben for resultatet, men hvis du følger denne opskrift, så sikrer du dig et optimalt resultat.
For det første SKAL du vælge hvidløgs sorter, som genetisk kan blive store og sørge for at plante de største fed.


Placeringen for hvor du planter løgene er også af afgørende betydning. Stedet må ikke være i skygge, helst ikke engang i vandrende skygge, men helst i bagende sol hele dagen. Plant aldrig tæt op ad en væg, hæk eller andre krævende planter, (som f.eks. en græsplæne). Plant heller ikke på et meget forblæst sted, da planter som blæser i stykker er svækkede planter

Det næste du SKAL sørge for, er jordens beskaffenhed. Hvis din jord er kompakt (tung lerjord) vil den pakke for hårdt omkring løgene. En lidt mere sandet jord giver mere luft til rødderne og vand bliver ikke stående ovenpå jorden. Regnorme og andre nyttedyr har fri adgang.
Jorden skal bearbejdes godt i dybden inden du planter,(især hvis det er første gang du bruger jorden). Du bør tilføre masser af naturgødning, helst fra ko og hest. (høns kan bruges men med måde da det er meget koncentreret) Det giver liv og luft i jorden da regnorme og andre dyr laver gange i jorden. ) Det er vigtigt, at den gødning du tilfører, er rig på kalium og svovl. Hvis du ikke har adgang til naturgødning, findes der i dag mange spændende gødningstyper som er ganske fortrinlige.
Andre ting du kan tilføre er basalt (stenmel), tangmel, kalk og vedaske.
Lægger man desuden græsafklip (kan også være andre planter) ålegræs/tang (saltet skal skylles væk) eller halm (kun vinterdækning) på jorden mellem løgplanterne, forbliver jorden fri for ukrudt, samtidig sørger afklippet for at holde fugtigheden. Obs. hvis du har lagt halm på under vinteren skal det fjernes i ca. april måned. Halmen skal man holde øje med, da den kan skabe råd i meget fugtige perioder. Jeg plejer at skifte over til græsafklip når halmen fjernes i foråret.
Fjern løbende ukrudt som også er en konkurrent om pladsen. Ukrudt vokser ofte hurtigt og kan derfor næsten kvæle de spirende løg.
Vejret kan vi ikke styre men vi kan selv gøre noget afhængig hvordan vejret er. Hvis der kommer en hedebølge SKAL der vandes. Hvis man bliver nødt til at vande hver eneste dag i en lang periode, er det også en god idé at gøde lidt forsigtigt. Store mængder vand udvasker jorden uanset hvor meget man i forvejen har lagt i af gode sager.


Man kan lave en hjemmelavet koncentreret suppe af brændenælde og hvis du har kulsukker eller andre ting som har stort indhold af næringsstoffer. Opskrift: man fylder en spand med friske brændenælder (må ikke være gået i blomst) og hælder vand på. Lad blandingen stå i ca. en uge. Suppen sies og saften hældes på en beholder med låg.

Brug 1 liter brændenældesuppe til 10 liter vand. Er godt til det meste, også til tomater, agurker og chilier. Når du vander med gødningsvandet, bør du undgå at vande på planternes blade. Det gælder også for almindeligt vand. Vand under planterne, så du ikke rammer bladene. Vand på de grønne blade fungerer som et brændglas, når solens stråler rammer dråberne som ligger på bladene.