Nyheder

NYT!

De sidste par måneder har jeg lagt flere og flere vilde frø på hjemmesiden. Hvorfor gør jeg det?

Jeg har i flere (mange) år samlet frø i egen have, og mange af dem er vilde frø, som jeg er blevet opmærksom på, at de er ekstremt vigtige for vores insekter. Vi har set at vi har et rigt dyreliv i vores have, at her er mange fuglearter, pindsvin, egern og desværre også en ræv i ny og næ. Men jeg var ikke klar over at en af grundende, måske er at vi har mange af de planter, som insekterne går efter.

Min mands store passion er at tage billeder. Efter han har været på Grønland i mange år, hvor han også tog mange billeder af naturen, lister han nu rundt og fotograferer alt fra små bitte biller til det egern som besøger haven.

Han lægger mange af billederne ind på “Naturbasen” hvor han i et enkelt tilfælde opdagede at han var den eneste der havde et billede af det insekt, (sort glassværmer). Mange af billederne er af sommerfugle. Vi har rigtig mange af dem i sommerens løb. Måske er det netop fordi vi har en halvvild have, med mange af de planter som en del af sommerfuglene skal bruge til at lægge deres æg på?

Min mand har lavet en lang liste til mig, hvor han har sat billeder ind af sommerfuglene og en tekst som fortæller hvilke planter de har behov af. Og vi har en del af dem. Men der er så mange flere som mangler.

Der er så mange sommerfugle, som forsvinder fra vores natur. Hvorfor fokuserer jeg på sommerfuglene. Fordi de er meget sårbare. Mange af dem bruger kun en enkelt planteart til at lægge deres æg på, dvs. hvis denne plante forsvinder fra landskabet, så forsvinder sommerfuglen også.

DR, har lavet en lille miniserie, med “Bondrøven” som trakplaster. I de tre programmer man optog, der fik vi alle et indblik i hvad det er, der er ved at ske med vores natur. Vi fik også at vide at en meget almindelig plante som stort set gror alle vegne kan være med til at opretholde livet på en enkelt sommerfugleart “den Almindelige Blåfugl”. Den skal bare have lidt kællingetand, som kan gro de mest umulige steder, fordi de helst vil have næringsfattig jord eller grus. Problemet er bare, at vi snart ikke har nogle næringsfattige områder ude i naturen. Men vi kan lave dem selv. Vi kunne i programmerne lære, at hvis man fjerner lidt græsplæne og hælder grus eller sand ud i stedet, da kan vi så kællingetand og andre planter som giver både nektar og pollen til sommerfugle og mange andre insekter.

Hvis man har plads til det, kan man anlægge en hel eng. Der er ingen der siger at vi alle skal rive op hele græsplænen, eller hele haven. Man kan sagtens nøjes med et lille hjørne eller en stribe. Alt hjælper.

Man kan købe store poser med blandinger. Dem har vi ikke på hjemmesiden, ikke endnu. Men vi har en hel del af de vilde blomster i små portioner, som alle gavner insekterne. Det er til dig der gerne vil gøre det du kan i din lille have. Vi kan ikke alle købe flere kilo blomsterblanding. Til gengæld kan man købe flere små portioner af flere forskellige sorter og selv blande blomsterne og så dem der hvor jorden er klar til dem.

Hvis du har Kællingetand i haven vil du måske få følgende sommerfugle ind i haven: Alm. Blåfugl, Bredpander. De samme sommerfugle, kan bruge mange forsk. kløversorter, ærteblomster, havebuske, lucerne og kattehale.

Forskellige Perlemorsommerfugle lægger deres æg på mange violarter og stedmoderblomster (de vilde arter). Yndlings nektarplanten er Krybende Læbeløs.

Aurora Sommerfuglen har brug for følgende planter. Løgkarse, Engkarse, Judaspenge, Gåsemad og andre korsblomstrede.

Andre planter som er gode at have i haven er stor Brændenælde, Sommerfuglebusk, Hjortetrøst, Lancetbladet vejbred, Ærenspris, Blåhat, Vild Kørvel, Eng.Brandbæger, Kæmpe Verbena og Knoldet Mjødurt. Mange græsser og mange forskellige træer og buske.

De planter som står med fed skrift, er dem vi har på hjemmesiden. Alle andre der er nævnt er indtil videre ikke til salg, Men gode planter som tiltrækker mange insekter og de sommerfugle, som er nævnt for oven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *