Hvordan vælger jeg hvilke hvidløg jeg vil dyrke?

Hvordan vælger jeg hvilke hvidløg jeg vil dyrke?

Der findes mange sorters hvidløg, og hver sort står for hver deres særkende. Man skal derfor finde frem til hvad det er man forventer af sine hvidløg.

Selv plejer jeg at gå efter fire ting:

For det første størrelsen på løg og fed. Hvor lang tid løgene kan lagres og til sidst smagen. Der udover ser jeg også på hvor nemme feddene er at pille.

Hvis du f.eks. vil have hvidløg til hele året, fra september det ene år til juni året efter, så kig på hvor lang tid sorterne kan opbevares.

Hvis du vil have nemme, store fed til madlavningen som skal gå hurtigt (kødsovs f.eks.) så vælger du sorter med store fed, hvilket ikke er ensbetydene med at løgene er store. Der findes små løg med store fed

Smagen er et kapitel for sig selv. Desværre hører jeg ikke til dem der spiser hvidløg i rå tilstand og kan derfor kun gå efter hvad andre har ment om de forskellige løg. Smagen på løgene forandrer sig også efter hånden som de har været lagret et styk tid. Fra den skarpe næsten ætsende i begyndelsen til en mere rund og smag hen på foråret.

Når jeg fortæller hvilke løg du kan vælge, så fortæller jeg ikke om den enkelte sort, men den overordnede gruppe som løgene hører til. Der kan være en del smagsforskelle indenfor de enkelte sorter, men løgets og feddenes størrelse er forholdsvis ens i de enkelte grupper.

Dvs. Hvis du vil have hvidløg med STORE FED, så skal du vælge løg fra disse grupper. Porcelain løgene indeholder få og store fed (4-6 ), Marbled Purple Stripe gruppen er løgene store og det er feddene også (4-7 fed). Det samme gælder for Rocamboler, dog er feddene flere i hvert løg (5-8 fed)og det betyder at feddene er en smule mindre end MPS-løgene.

Her i Danmark sælges flest flettehvidløg men et kendt slangehvidløg er “Estisk Rød” som netop er et løg af gruppen “Marbled Purple Stripe”. Andre kendte løg fra denne gruppe er Sibirian Red, Harkov og Ljubacha. Ofte stammer de løg fra Russland eller tidligere lande som hørte under Russland og det er feks. Estland, Letland og Litauen og Polen. Der dyrkes stadig enorme mængder af hvidløg.

Små eller mellemstore løg som grupperne Asiatic og Turban, har begge ret store og buttede fed. Et løg man nogen gange ser i handelen her hjemme er Primor, og det er fra gruppen Turban. Det er meget tidlige løg.

De grupper jeg indtil nu har remset op er alle det vi kalder Slangehvidløg, der findes også grupper af løg som betragtes som flettehvidløg og som også har rigtigt store fed.

Gruppen Creoler er spændende løg på flere måder og de har i nogle sorter meget store fed, andre sorter i samme gruppe er feddene slanke og spidse. “Artiskokker” er en af de to grupper som flettehvidløgene opdeles i. De kaldes Artiskokker, fordi feddene vokser lidt på samme måde, som grøntsagen artiskok vokser, nemlig i flere lag. De har også meget store og kantede fed (i de yderste rækker).

Mange af de løg du kan købe hos danske planteskoler er fra netop denne gruppe. Det er feks. løgene Thermidour, Theradour, Messidour og Germidour

Smagen er meget svært at udtale sig om. Men generelt siger man at de stærkeste hvidløg er F.eks. Turban, Asiater og Silverskin.

Silverskin har jeg ikke tidligere nævnt, da de som gruppe hører til flettehvidløgene og har forholdsvis små fed. Silverskin er kendt for den skrappe smag. Det er af de løg som man ser mest i alle supermarkeder. De har en fantastisk holdbarhed på minimum et år.

De løg som Hvidløgselskere oftest foretrækker for deres gode og nuancerede smag er “Rocamboler”.

Mange af de andre grupper kan have løg som både er milde og lidt stærkere. Alle hvidløg bliver mildere ved tilberedning. De bliver mere søde og får en smule nøddeagtig smag. Hvis du har hvidløg som har en meget lang holdbarhed, så vil de efter flere måneders opbevaring også blive mildere og får en mere nuanceret smag. En gruppe som er kendt for deres enestående og meget krydrede smag er “Creolerne”.

Vi plejer hvert år at sørge for, at vi har så stort et udvalg som muligt, for at du selv kan udvælge de sorter, som du helst vil have. Udvalget er sjældent det samme flere år i træk. Der findes langt over 500 sorters hvidløg, og jeg synes det er spændende at prøve mange forskellige sorter af.