Slangehvidløg

Estisk rød. En Marbled Purple Stripe.

Chesnok Red
Chesnoc Red

Slangehvidløg (Allium sativum var ophioscorodon).

Hvidløg deles op i to overordnede grupper. Grupperne er Slangehvidløg (eng.hardneck) og Flettehvidløg (eng. softneck). Her fortæller jeg om de undergrupper eller typer, som alle slangehvidløgene er delt op i.

Hvis du undrer dig over alle de forskellige navne og undernavne, som jeg skriver her inde på siden, kan du få lidt svar her.
Slangehvidløg er alle de dem der sætter en blomsterstængel med en løgkapsel for enden. De fleste stængler krøller en eller flere gange.
Slangehvidløg indeles i flere undersorter og det er følgende:
Den undersort der laver flest krøl er Rocambole. Det er store løg med klodsede og buttede fed. Rocamboler har ry for at være hvidløg med den “rigtige” hvidløgssmag. Smagen er kraftig, nuanceret og krydret hvilket er populært bland hvidløgselsker. Rocamboler sætter de største topløg af alle. Faktisk kan man allerede første år efter man har sat dem få et fed-indelt løg fra et stort topløg. De fleste R. bliver blå eller lilla stribet i det ydre skal. Feddene der imod er mere beige/brun agtige i skallen. Det kan lagres i 5-6 mdr


Porcelain er et andet slangeløg som sætter nogle enormt høje stængler. Op til 2 mtr, men meget mindre topløg. Ofte bliver løgene store med få fed ca. 4-6. Det er et lyst løg, hvor der kan forkomme lyse lila striber, også feddene er lyse. Det tåler at dyrkes i kolde egne med meget frost og lange regnperioder. Et løg med rigtig meget smag. God lagringsevne på 8-10 mdr.


Purple Stripe, Marbled Purple Stripe og Glazed Purple Stripe) er også slangeløg som laver stængler som krøller, dog svinger de mere end de krøller. Løgkapseln (bulbillerne) kan indeholde små og mellemstore yngleløg.

“Marbled Purple Stripe” er en undtagelse, da de har topløg/bulbiller i mellem-størrelse ca. som en apelsinkerne, dog kan der forekomme temmelig store yngleløg sammen med som er store som en lille hasselnød. Det er en familie med smagsretninger fra mellemstærke til ret krydrede løg. ‘De er ofte stærkt lilla stribet og nogle af sorterne er meget glansfulde og smukke. Løgene bliver store, faktisk nogle af de største løg finder du i denne gruppe (Ofte optil 100 gram pr. løg). De indeholder få men store fed ca. 5-7 . Holdbarhed en er helt i top ofte 8-10 mdr of ofte mere. Planterne kan blive optil 2,0 mtr høje


Den almindelige “Purple Stripe” der er de fleste løg middelstore men enkelte sorter kan også blive til store løg. De fleste løg indeholder ca. 8-12 fed. DVs. feddene er markant mindre end dem man ser på Marbled Purple Stripe. alm. Purple Stripe løgene er kendt for deres gode og markante smag, som man siger også smager af noget efter tilberedning. Mange kendte løg kommer fra denne gruppe, det er en gruppe som ofte bliver dyrket i USA, hvor de findes i mange forskellige sorter. Planterne er ikke ligeså høje som Marbled Purple Stripe de bliver omkring 1,75 mtr. Løget har god holdbarhed 8 mdr.eller mere. Toløgene/bulbillerne er meget små, og hvis man sætter dem for at få løg af dem tager det mindst 4 år. Desværre ser vi sjældent løg udbudt fra denne gruppe i Danmark, da det er meget smagfulde og farverige løg. Et kendt løg fra denne gruppe er Chesnok Red.

Glazed Purple Stripe er løg vi sjældent ser udbudt, og måske er det fordi de er lidt mere anonyme. Det er løg i ret svingende størrelser, nogle sorter er tæt på MPS-sorterne og andre igen er mere en mellemting mellem mellemstr og store str. løg. De indeholder ret mange fed ligesom alm. P.S. Glazed Purple Stripe har en glans over det yderste skind på løget, deraf navnet. Begge disse løg får af de mindste topløg/bulbiller. De er små som risgryn og der kan være fra 30-50 i en top. Dog kan der forekomme lidt større bulbiller på de løg som også opnår en større str.

Andre slangeløg som er virkelig spændende er dem vi kalder “Asiater” og “Turban”. Disse to bliver ofte kaldt for (weekly bolting sorts) især i Amerika, og det betyder at deres stængel er blødere end de andre slangehvidløg, faktisk er de så bløde at de har været fejlvurderet til at være flettehvidløg i en lang periode. Det er ikke så underligt, da de opfører sig som flettehvidløg på flere måder bl.a. så dratter planten om på siden, når løget modnes. Både Asiater og Turban kan i varmere klima, lade vær med at sætte en stængel og topløg over hoved. Her i DK hvor vores vintre i de sidste år har været så milde, er der således ikke kommet top på mine løg. Men ellers få begge grupper ret fine topløg.

Asiater er løg der stammer fra Asien(ofte Nord Korea). Man kan kende dem på den sjove løgkapsel, som udvikler en meget lang snabel, faktisk optil 20 cm lang. Topløgene er en mellemstørrelse som en apelsinkerne. Turban får også topløg, og de bliver knap så store som Asiatens. De to sorters topløg ser vidt forskellige ud. Asiatens er næsten trekantede og slutter af i en spids, imedens Turban topløgene er næsten kuglerunde. Den kaldes “Turban” fordi topløget ligner en omvendt turban. Asiatier og Turban er meget tidlige løg. Ca. 14 dage før alle andre. Løgfarven er ofte kraftigt rød/lila eller helt over i purpur. Det også et stærkt løg (i rå tilstand), men det bliver nøddeagtigt og lidt sødligt ved tilberedning. Løgene er nogle af de mindste, men tag ikke fejl da feddene er pænt store. Turbans fed er buttede og kantede ca. 5-8 fed pr. løg hvor der ofte er flere fed i Asiaterne måske 6-9 fed men mere spidse i det.


Creoler er en gruppe med meget spændende løg. De får nogen gange også topløg selv om man siger at creolern rent faktisk burde høre til fletteløgene, nogle af sorterne er i hvert fald meget fletteløgagtige. Netop creolerne viser hvor svært det er at finde frem til sorten. Den ydre skal kan være helt hvid til pink og helt over i purpurfarvet og feddene ligeledes fra lys pink til mørk purpur. Løget kan opbevares optil 1 år og har en formidabel smag. Ofte bliver løgene også ganske store med store faste fed men de løg som er helt hvide i skallen bliver aldrig bliver helt store. En meget kendt creol er “Rose de Lautrec” et skinnede hvidt løg med mange små fed, og skallen på feddene er helt pink. Et andet er “Morado de Pedronera” som stammer fra Spanien og ses af og til i supermarkederne, det er et meget smagfuldt løg med meget nuanceret og krydret smag. Morado løgene får ofte topløg og løgene kan faktisk blive næsten dobbelt så store som “Rose de Lautrec”. Morados fed er større, lange og ret spidse i toppen. De bliver aldrig ligeså store som på Marbled Purple Stripe løgene, da der også er langt flere fed i et løg. Morado kan godt have 8-12 fed i et løg.