Slangehvidløg

Slangehvidløg (Allium sativum var ophioscorodon).

Hvidløg deles op i to overordnede grupper. Grupperne er Slangehvidløg (eng.hardneck) og Flettehvidløg (eng. softneck). Her fortæller jeg om de undergrupper eller typer, som alle slangehvidløgene er delt op i.

Hvis du undrer dig over alle de forskellige navne og undernavne, som jeg skriver her inde på siden, kan du få lidt svar her.
Slangehvidløg er alle de dem der sætter en blomsterstængel med en løgkapsel for enden. De fleste stængler krøller en eller flere gange.
Slangehvidløg indeles i flere undersorter og det er følgende:
Den undersort der laver flest krøl er Rocambole. Det er store løg med klodsede og buttede fed. Rocamboler har ry for at være hvidløg med den “rigtige” hvidløgssmag. Smagen er kraftig, nuanceret og krydret hvilket er populært bland hvidløgselsker. Rocamboler sætter de største topløg af alle. Faktisk kan man allerede første år få et fed-indelt løg fra et stort topløg. De fleste R. bliver blå eller lilla stribet i det ydre skal. Feddene der imod er mere beige/brun agtige i skallen. Det kan lagres i 5-6 mdr. 
Porcelain er et andet slangeløg som sætter nogle enormt høje stængler. Op til 2 mtr, men meget mindre topløg. Ofte bliver løgene store med få fed ca. 4-6. Det er et lyst løg, hvor der kan forkomme lyse lila striber, også feddene er lyse. Det tåler at dyrkes i kolde egne med meget frost og lange regnperioder. Et løg med rigtig meget smag.
Purple Stripe, Marbled Purple Stripe og Glazed Purple Stripe) er også slangeløg som laver stængler som krøller, dog svinger de mere end de krøller. Løgkapseln kan indeholde flere hundrede små løg, men de er også meget små. “Marbled Purple Stripe” er en undtagelse, da de har topløg i mellem-størrelse ca. som en apelsinkerne. Det er en familie med stærke, krydrede løg. ‘De er ofte stærkt lilla stribet og nogle af sorterne er meget glansfulde og smukke. Løgene bliver store, faktisk nogle af de største løg finder du i denne gruppe. De indeholder få men store fed ca. 5-7 . Holdbarhed en er helt i top ofte 8-10 mdr.
Den almindelige “Purple Stripe” der er de fleste løg middelstore men enkelte sorter kan også blive til store løg. De fleste løg indeholder ca.8-12 fed. Løget har god holdbarhed ca. 8 mdr. Mange kendte løg kommer fra denne gruppe da smagen også er i top. Glazed Purple Stripe er løg vi sjældent ser udbudt, og måske er det fordi de er lidt mere anonyme. Det er ikke voldsomt store løg og de indeholder ret mange fed ligesom alm. P.S.
Andre slangeløg som er virkelig spændende er dem vi kalder “Asiater” og “Turban”

Asiater er løg der stammer fra Asien(ofte Nord Korea). Man kan kende dem på den sjove løgkapsel, som udvikler en meget lang snabel, faktisk optil 20 cm lang. Topløgene er en mellemstørrelse som en apelsinkerne. Turban får også topløg, men de bliver ikke ligeså store som Asiatens. Den kaldes “Turban” fordi topløget ligner en omvendt turban. Asiatier og Tubans er meget tidlige løg. Ca. 14 dage før alle andre. Løgfarven er ofte kraftigt rød/lila eller helt over i purpur. Som farven antyder er det også et stærkt løg (i rå tilstand), men det bliver nøddeagtigt og lidt sødligt ved tilberedning. Løgene er nogle af de mindste, men tag ikke fejl da feddene er pænt store. Turbans fed er buttede og kantede ca. 5-8 fed pr. løg hvor der ofte er flere fed i Asiaterne måske 6-9 fed men mere spidse i et.
Creoler er en gruppe med meget spændende løg. De får nogen gange også topløg selv om man siger at creolern rent faktisk burde høre til fletteløgene, nogle af sorterne er i hvert fald meget flettehvidagtige. De creoler får ofte stængelløg på samme måde som Artiskokkerne. Netop creolerne viser hvor svært det er at finde frem til sorten. Den ydre skal kan være helt hvid til pink og helt over i purpurfarvet og feddene ligeledes fra lys pink til mørk purpur. Løget kan opbevares optil 1 år og har en formidabel smag. Ofte bliver løgene også ganske store med store faste fed men de løg som er helt hvide i skallen bliver aldrig helt store.