Fletteløg

Fletteløg (Allium Sativum)

Hvidløg inddeles i to overordnede grupper. Grupperne er Slangehvidløg (eng. hardneck) og Flettehvidløg (eng. softneck).


Flettehvidløgene bliver derefter delt igen i to undergrupper.

Silverskin er den ene gruppe og Artiskokker den anden. Artiskokkerne er de løg hvis grønne top kan flettes efter det er tørret, og som man ofte ser lange fletninger med løg på.

Silverskin er de løg vi ser mest ude i butikkerne, da de er nemme at dyrke konventionelt. Det er de løg som man dyrker i millarder af i Kina og sender til resten af Verden. Løgene bliver ikke kæmpestore men de har en fantastisk holdbarhed, ofte 12 mdr. eller mere.
Artiskok løgene kan ofte blive temmelig store med fed i flere lag. Ofte over tyve fed, men bemærk kun de yderste fed er store, jo længere ind man kommer des mindre bliver feddene. Deraf navnet på løgene, da voksemåden minder om “rigtige” artiskokker. Holdbarhed ca. 8-10 mdr.
Begge løg er uproblematiske at dyrke, og derfor er det løg som man kan have som standardløg. Især artiskokkerne findes i rigtig mange sorter og da de kan blive store (150 gram) så er de dejlige at dyrke.

Da jeg er mest til slangehvidløg, så er jeg ikke meget for at sige det, men desværre er vores klima i Danmark de sidste ca. 5 år været så mildt, at det faktisk egner sig fortrinligt til at dyrke Flettehvidløg. Måske vil det også blive muligt at, få flere lidt spændende hvidløg i denne kategori til Danmark.