Hvad er topløg?

Hvad er topløg?

Slangehvidløg (Alllium Sativum Ophiscorodon) får en stiv stængel midt i løget. Ude i spidsen dannes kapsel, som er fyldt med små løg, som vi kalder top-eller yngleløg. (Eng. Bulbils)

Størrelsen og mængden af topløg er afhængig af hvilken type løg der er.

Disse små topløgkan enten spises, eller plantes/såes, for efter 1-4 år blive til fuld størrelse løg.

Topløg kan både plantes i efteråret eller i foråret. (se længere nede)

Stængelløg

Flettehvidløg ( Allium Sativum var Sativum).

Undergrupperne/Typerne Silverskin og Artischok.

De kan også få små ekstra løg inde bag bladfæstet, omring bundløget eller i toppen. De kan være af meget varierende størrelse på samme plante. Hvis de sidder i forbindelse af løget, kan de forvrænge løgets facon. Man kan ikke sige hvilke fletteløg, der har tendens til disse ekstraløg. Nogen sorter gør det mere end andre. Stængelløg kan spises eller plantes på samme måde, som almindelige hvidløgsfed.

Hvilke løg har store topløg.

Der er meget stor forskel på de små topløg. De mindste er på størrelse af et risgryn og de største kan blive ca. som en ært eller hasselnød. Sorten af hvidløg har den største indflydelse på størrelsen af topløgene.

Rocamboler er helt klart dem der giver de største topløg. Størrelsen er fra en lille ært til en hasselnød. Til gengæld er der ikke ret mange i toppen. Nogen gange, slet ikke nogen. Normalt dog fra 3-30.

Marbled Purple Stripe sorter (f.eks. Estisk rød) får en mellem størrelse topløg. Ca. på størrelse af en apelsinkerne til store ærter. Der er ofte mellem 30-60 små løg i toppen

Asiater

Er sjovt nok ikke ret store løg, men de har de mest sjove og faktisk ret store topløg. De minder også i størrelse. om en stor apelsinkerne

Turban, får også topløg i en mellemstor størrelse, dog ikke som Marbled Purple Stripe. Størrelsen svinger mellem ca. strørrelsen på et peberkorn og en lille ært.

Porcelain får alle den mindste størrelse topløg, ca. som et risgryn.

Alle andre grupper, som Standard Purple Stripe, Glazed Purple Stripe får meget små topløg, på str. med hvedekorn.

Uover at sorten genetisk bestemmer størrelsen på topløgene, kan betingelserne de bliver dyrket under også have stor indflydelse. God jord, god afstand, dræn osv. har noget at sige, på samme måde som det har det over for almindelige hvidløg. En varm sommer giver også topløgene bedre betingelser for en god størrelse.

Hvornår og hvordan planter/sår man topløg.

Store topløg skal man helst plante i efteråret, da de ikke er særligt holdbare og ikke kan holde sig helt til foråret. (gælder især Rocambolerne og ofte også Asiaterne).

De mellemstore giver faktisk større løg hvis de plantes/sås i foråret i marts til midten af maj. Holdbarheden på dem er ofte helt op til et år.

De store lægger man fuldstændig som fed. Ca. fem cm dybt og med 10-15cm mellemrum. Rækkeafstand ca. 30-35cm. Disse topløg bør have god plads da de oftest også bliver til hele fed-inddelte løg.

De små sår man. Enten i tynde rækker eller bredså i ca. 10 cm bredde. Hvis man giver sig god tid til at sørge for lidt mellemrum også på dem, er chancen for at første års topløg (kaldes de løg som har været i jorden et år) bliver topløgene større. De skal kun dækkes med et tyndt lag jord. VIGTIGT. Jeg vil anbefale at man sætter skilte  foran og bagved alle rækker, da de små løg der kommer op, ligner til forveksling almindeligt græs.

Vi har haft bedst resultat i højbede med god velgødet jord. Man kan fint sætte dem i potter, men der skal være plads nok, ellers bliver løgene ret små. Netop fordi de ligner græs, kan de hurtigt få konkurrence med ukrudt, hvis man sår/planter direkte i jorden. Hvis man sår i tynde rækker, er det også nemmere at rense for ukrudt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *