Hvordan vælger jeg hvilke hvidløg jeg vil dyrke?

Årets nyopgravede topløg

Hvordan vælger jeg hvilke hvidløg jeg vil dyrke?
Der findes mange sorters hvidløg, og hver sort står for hver deres særkende. Man skal derfor finde frem til hvad det er man forventer af sine hvidløg.
Jeg plejer selv at gå efter tre kriterier: For det første størrelsen på løg og fed, Hvor lang tid løgene kan lagres og til sidst smagen.
På den måde vil du have et lager af hvidløg fra september det ene år til juni året efter.  Du vil også have nemme, store fed til madlavningen som skal gå hurtigt (kødsovs f.eks.) og mindre fed til dressinger, olier eller der hvor man gerne vil have friske fed med hot smag. Du vil også have hvidløg med forskellige smagsnuancer. Nogle stærke og andre milde. Smag er meget individuellt og når vi taler om stærke løg er det hvis man smager på rå løg. Alle hvidløg skifter karaktær når de bliver tilberedt. De bliver helt anderledes sødlige og med en nøddeagtig smag. Hvidøgssmagen ændrer sig også i løbet af lagringstiden. Løg som kan opbevares optil et år, har gennemgået en modning som ændrer løgets smag.
Du skal se på sorterne i listen og vælge løgene fra de grupper som står for det, som du er interesseret i.
Store løg med store fed findes i grupperne som Marbled Purple Stripe, Porcelain og Rocamboler. Store løg findes også ibland flettehvidløgene og her tænker jeg på “Artiskokker”.
Rocambolerne får ofte temmelig store løg, men da de indeholder flere fed i hvert løg, er feddene ikke ligeså enorme som ved  Porcelain og M.P.S.  Rocamboler får ofte 8-10 fed i hvert løg. Til gengæld har de en meget tynd skal, som gør dem ualmindeligt nemme at pille. Holdbarhed  (ca.6 mdr.)
Marbled Purple Stripe og Porcelain er begge løg som får store løg med store og få fed (4-6 fed) det gør dem til nogle af de mest populøre løg bland alle. Holdbarhed ( ca.8-12 mdr.)
Artiskokkerne ( Flettehvidløg) kan snildt holde sig optil et år. De kan blive enormt store. Et løg på 150 g er ikke usædvanligt, men de har til gengæld et hav af fed. Feddene ligger i flere lag og kun de yderstebliver store. Alle de andre fed bliver mindre og mindre jo længere ind man kommer i løget. Feddene er også meget flade, hvor store fed på Slangehvidløgene er store, tykke og nærmest klodsede fed. Feddene har en kraftig skal, måske derfor de er så holdbare.
Næste gruppe er løg som kan falde ud som både temmelig store eller mellemstore løg. Genetisk kan løgene blive store, men det kommer an på hvordan du dyrker dem. Disse hvidløgsgrupper er: Purple Stripe, Glazed Purple Stripe, Creoler, Asiater og Turban.
Asiater og Turban har nærmest altid ret store fed selv om løgene er ret små, Creoler er temmelig store store løg med store eller mellemstore fed.Glazed Purple Stripe kan ved optimal dyrkning blive ligeså store som “Marbled Purple Stripe” men da de ofte har flere fed kan de være lidt mindre. Alm. Purple Stripe ergenetisk ikke i gruppe med de store løg, men de kan også blive store ved optimale dyrkningsmetoder. Dog har løgene flere fed (6-10= end f.eks. Marbleds Purple Stripe som ofte kun har 4-6 fed.
 
Creoler er også meget spændende løg. De er anderledes end de fleste og absolut et løg jeg vil anbefale. De er farverige, fulde af smag og meget holdbare. Løgets ydre er meget forskelligt fra sort til sort. Nogle er kraftigt rødlige og andre kridhvide men de fleste har stærkt pinkfarvede fed. Det er også tidlige løg ofte ligeså tidlige som Asiater og Turban. De kan som regel høstes fra start juli. Holdbarhed min. 12 mdr. De egner sig også særdeles godt til vores svingende klima. Koldt, vådt og ind i mellem varmere. Vi har disse Creoler på listen i år er:Paradour, Guatemalan Ikeda og Morado de Pedronera.
Store løg som ”Marbled Purple Stripe” sorter er ret sene løg. De plejer at være høstklare sidst i juli eller måske først i August. Bag efter kræver de største af løgene, at de bliver tørret i min. 4-6 uger, for at kunne holde sig godt. Udluftning meget vigtig, ellers rådner løgene. Hvis man har sørget for det, kan løgene holde sig ca. i 8-12 mdr. Smagsmæssigt er der lige så stor variation som der er løg men generelt lidt til den mildere side. .
Rocambolerne får ofte også temmelig store løg, men da de indeholder flere fed i hvert løg, er feddene ikke ligeså enorme som ved  Porcelain og M.P.S.  Rocamboler får ofte 8-10 fed i hvert løg. Til gengæld har de en meget tynd skal, som gør dem ualmindeligt nemme at pille. Holdbarhed  (ca.6 mdr.)
Flettehvidløgsorter
Artiskokkerne kan snildt holde sig en 8-12 mdr. De kan blive enormt store. Et løg på 150 g er ikke usædvanligt, men de har til gengæld et hav af fed. Feddene ligger i flere lag og kun de yderste bliver store. Alle de andre fed bliver mindre og mindre jo længere ind man kommer i løget. Feddene er også meget flade, hvor store fed på Slangehvidløgene er store, tykke og nærmest klodsede fed. Feddene har også en kraftig skal, måske der for de er så holdbare. Vi har to på listen: Thermidrome og Inchillium Red.
Silverskin er den anden gruppe af fletteløgene. Da det er de løg som er de mest dyrkede over hoved i hele verden, så ser man dem i alle super markeder. Helt hvide og faste løg som har en meget lang holdbarhed. Det kan være stærktsmagende løg og her mener jeg virkelig hidsig smag uden de store nuancer som man mærker hos f.eks. Rocamboler. Vi har ikke nogle løg fra denne gruppe på lager.
Dvs. ved at vælge flere meget forskellige løg, har man løg året rundt.
Når vi når til marts måned, er de fleste hvidløg ved at tørre ind eller også ligger de og spirer. Der er dog enkelte sorter tilbage og som nu ved denne tid har modnet til en bedre smag. Nu kan man have løg tilbage af Creoler, Marbled Purple Stripe, Silverskin, Asiater, Turban samt  Artiskokker.
Hvis man har små løg tilbage som ofte har meget små fed, Kan man nu sætte dem i et par krukker, så har man tidligt friske toppe af hvidløg, som kan bruges på samme måde som feddene.  De gror ufatteligt hurtigt når man har dem inden døre.
Når man har klippet toppen af dem, lader man dem i fred til at vokse op igen og får fine løg i bunden. Man kan også plante dem ud i haven når frosten er overstået og løgene tåler at flyttes.
Andre sorter som egner sig til at sætte om foråret er “Silverskin” og til en vis grad “Creoler”. Den sidte afhænger lidt af hvilken sort det er.